Waarom een waterverzachter kopen

Waterverzachters doen hun intrede in onze gezinnen. Dat is niet verwonderlijk, als u bedenkt dat hard water leidt tot een groter energieverbruik, schade aanricht aan huishoudelijke apparaten, niet goed is voor onze huid en ons jaarlijks heel wat extra geld kost.

De beste waterverzachters voor particulieren zijn toestellen die werken met regeneratiezout.

Beste waterverzachters

Lees in dit artikel wat de nadelen zijn van hard water, hoe een waterverzachter met regeneratiezout werkt en wat de kenmerken zijn van de beste waterverzachters.

Hard is water schadelijk

Hard water is water dat veel calcium en magnesium bevat.

Deze metaaldeeltjes zijn onvermijdelijk aanwezig in het leidingwater, omdat het water wordt opgepompt uit bodemlagen die deze metaaldeeltjes bevatten.

De hardheid van water verschilt van plaats tot plaats.

Hard water leidt onder meer tot onderstaande problemen.

 • Hard water veroorzaakt de afzetting van kalk op alles wat ermee in contact komt. Dit verklaart de vieze kalksporen die u ziet op de randen van het bad, de kalkaanslag in uw koffiezetapparaat en de kalklaag op het verwarmingselement van uw wasmachine. Het is niet eenvoudig om dit kalklaagje te verwijderen. U moet hiervoor speciale producten kopen, die heel wat duurder zijn dan gewone schoonmaakmiddelen.
 • Omdat kalk zich afzet op de verwarmingselementen van boilers, wasmachines en andere toestellen, hebben deze elementen meer elektrische energie nodig om het water op de ingestelde temperatuur te brengen. Uw jaarlijkse elektriciteitsfactuur gaat de hoogte in.
 • Bovendien verbruikt u meer wasproducten dan normaal. Hard water is er de oorzaak van dat wasmiddelen minder goed werken. Om uw kleren nog voldoende proper te krijgen, moet u meer wasproducten gebruiken.
 • De kans op verstopping van afvoerbuizen en waterleidingen is veel groter bij hard water.
 • U zult regelmatig een ontstoppingsfirma moeten bellen, die veel geld vraagt om de leidingen in uw huis grondig te reinigen.
 • Ook uw huid en uw haar lijden onder hard water. Als u zich regelmatig wast in hard water, droogt uw huid uit en krijgt u dof en stug haar.

Werking van waterverzachters

De beste waterverzachters voor particuliere woningen gebruiken regeneratiezout.

Beste waterverzachters België

Samengevat werken deze toestellen als volgt:

 • Het hard water wordt onthard door kunsthars korrels, die de magnesium- en calciumdeeltjes uit het water halen en natriumdeeltjes in de plaats geven. Zo ontstaat zacht water. De kunstharskorrels bevinden zich in een soort cilinder, waaraan het hard water wordt toegevoerd.
 • Omdat de korrels uiteindelijk verzadigd geraken met calcium en magnesium, moeten deze regelmatig gespoeld worden. Dit spoelen noemt men ‘regenereren’. De regeneratie gebeurt met zout water, dat de waterverzachter aanmaakt met regeneratiezout. Dit zout moet regelmatig bijgevuld worden.
 • Tijdens de regeneratie geven de verzadigde kunstharskorrels de opgenomen magnesium- en calciumdeeltjes af aan het spoelwater, en nemen ze natriumdeeltjes op. Het spoelwater wordt afgevoerd in het riool.

Wat zijn de kenmerken van de beste waterverzachters?

Er zijn verschillende types waterverzachters op de markt. Wat de beste waterverzachter voor uw woning is, hangt af van verschillende factoren. We bespreken hieronder 3 kenmerken die bepalen welke waterverzachter voor u de beste is.

 1. Het waterverbruik is de belangrijkste factor die het benodigde volume van de waterverzachter bepaalt. Bij een erg groot waterverbruik doet u er goed aan om een waterverzachter te kiezen die twee kunstharscilinders bezit, zodat er tweemaal zoveel water gelijktijdig onthard kan worden. Er blijft dan ook steeds één cilinder in werking terwijl de tweede cilinder geregenereerd wordt. Houd eveneens rekening met de beschikbare ruimte. Als u op een klein appartement woont, zoekt u misschien naar een erg compact toestel.
 2. De schommelingen op het waterverbruik zijn ook van belang. Waterverzachters werken met tijdgestuurde of met volumegestuurde regeneratie. Als u elke dag ongeveer dezelfde hoeveelheid water verbruikt, volstaat het om de regeneratie telkens na een vaste tijdsperiode te laten starten. Indien u echter de ene dag veel water verbruikt en de andere dag vrijwel geen water, hebt u een toestel met volumegestuurde regeneratie nodig. Dit soort waterverzachters houdt rekening met de exacte hoeveelheid water die reeds onthard werd na de laatste regeneratie, zodat de volgende regeneratie nooit te vroeg of te laat plaatsvindt.
 3. Mechanische waterverzachters werken enkel op waterdruk en hebben geen elektriciteit nodig. Deze toestellen zijn erg eenvoudig in het gebruik en hebben geen last van elektronische storingen. Ze beschikken echter over weinig of geen afregelmogelijkheden. Bij een elektronisch toestel bestuurt een microprocessor het apparaat. Dit soort waterverzachters kan heel precies ingesteld worden, zodat het toestel zo weinig mogelijk regeneratiezout verbruikt en de invloed op het milieu zo klein mogelijk is.

Wat de beste waterverzachters zijn, is voor iedereen verschillend.

Vraag raad aan een ervaren installateur van waterverzachters – zoals Aqua Service – en bespreek met hem uw wensen.

Hij zal u alle benodigde informatie geven, zodat u de meest geschikte waterverzachter kunt kiezen.

Maak daarom contact met Aqua Service Waterverzachters en vind zo de beste waterverzachter in België.

Vraag een gratis offerte aan
Meer weten over onze systemen? Vraag nu een gratis offerte en kalktest aan.
Ik heb interesse in:
Type Persoon
Waar heeft u ons gevonden?