
Hoe werkt regenwaterrecuperatie?
Hoe werkt regenwaterrecuperatie?
Om het hemelwater op te vangen plaatst u een regenput. Hebt u daar geen plaats voor? Dan is een ton een goed alternatief. Eventueel lukt een waterzaksysteem ook. Dat past makkelijk op zolder, in een kruipruimte of in de kelder.

Het verzamelde water wordt uit de put gehaald met een regenpomp. Daarna stroomt het door de voorfilter. Die zorgt dat ‘grof’ vuil als bladeren, takken en slib gescheiden worden. De job van de nafilter is dan alle microben en bacteriën uit de vloeistof te halen. Ongeveer tien procent van de oorspronkelijke hoeveelheid regen wordt afgevoerd, samen met alle vuiligheid.
Het nu gereinigde water loopt vervolgens naar de opslagtank. Vanuit die tank wordt het hemelvocht naar verschillende aftappunten gepompt. Zo geraakt het in uw leidingen die voorzien zijn op het hemelwater.
De pijpen voor drinkwater en regenwater blijven altijd gescheiden. Regen mag zich niet mengen met stadswater, daar is het niet zuiver genoeg voor. Er zitten verschillende stoffen in de vloeistof die het lichtjes agressief maken. Op die manier worden bijvoorbeeld koper en zink aangetast. Kies dus altijd voor kunststoffen pijpen om hemelvocht door te laten stromen.
Het hele recuperatieproces wordt trouwens geleid en gecontroleerd door een besturingssysteem. Als de watertank leeg is, zorgt die techniek er ook voor dat alle leidingen automatisch op kraantjeswater overschakelen.
Interesse in onze installaties? Vraag gerust een gratis prijsofferte.