Het water dat u in huis gebruikt, wordt uit de bodem gewonnen. Zit er veel kalk in de bodem, dan komt deze kalk automatisch in het water terecht.

Als dat water dan door jouw waterleidingen stroomt, heb jij hard water. Dat is water met een grote hoeveelheid kalk. Zacht water is dan water die weinig kalk bevat.

Waterfilter of waterverzachter

Veel mensen gebruiken hard water in hun woning. Misschien hebt u er nog niks van gemerkt. Hard water kan wel degelijk schadelijke gevolgen hebben. Zo zorgt hard water er voor dat uw apparaten sneller kapot gaan. Het zorgt ook voor een hogere energierekening, meer kalkaanslag in de badkamer en zelfs huidproblemen.

Wilt u uw harde water ontkalken, zodat u zacht water kan gebruiken? Dan hebt u een waterverzachter nodig.

Waterverzachters en waterfilters

Waterverzachters en waterfilters worden vaak met elkaar verward. Toch gaat het hier om twee totaal andere producten. Een waterverzachter is een toestel die enkel kalk uit het harde water haalt. Dit doet het toestel op basis van ionenwisseling. Een ingenieus onthardingsproces.

Een waterverzachter doet dit met behulp van onthardingszout of regeneratiezout. Een speciaal soort reinigingszout. Het wordt gebruikt om de achtergebleven kalk in de filter van de waterverzachter weer los te weken. Een waterfilter is een speciale filter die onzuiverheden uit het water haalt.

Meer dan alleen maar kalk. Dit gebeurt niet met onthardingszout zoals bij de waterverzachter, maar met een fysieke filter, een chemisch proces of een biologisch proces.

De waterverzachter en de waterfilter: het belangrijkste verschil

Wat is het verschil tussen een waterverzachter en een waterfilter nu precies? Beide apparaten filteren uw water. De manier waarop is wel heel verschillende. Een waterfilter is slechts ‘een lapmiddel’ Hij haalt onzuiverheden uit het water maar de grote hoeveelheid kalk in hard water kan hij er niet uithalen.

Een waterverzachter kan dit wel. Een waterverzachter is daar speciaal voor ontworpen. Dit toestel kan alle kalk uit uw leidingwater filteren. Het zet hard water om in zacht water. Een ander verschil tussen de waterverzachter en de waterfilter, is de locatie waar de apparaten geïnstalleerd worden.

Een waterfilter wordt slechts lokaal gebruikt. Hij wordt bijvoorbeeld aangesloten op uw keukenkraan. Een waterverzachter wordt onmiddellijk bij de bron geïnstalleerd. Daar waar het water voor het eerst uw huis binnen komt. Dit betekent dat niet alleen het water in de keuken onthard wordt, maar al het water dat u in huis gebruikt.

Een waterverzachter is dus veel efficiënter dan een waterfilter. Met een waterverzachter in huis is er geen sprake van kalksteen.

De werking van een waterverzachter

Nu u weet dat een waterverzachter veel beter werkt dan een standaard waterfilter, wilt u wellicht meer te weten komen over dit toestel. Over de werking bijvoorbeeld.

De werking van een waterverzachter

Als u hard water gebruikt in huis, stroomt dit water eerst doorheen de waterverzachter. Het toestel bestaat uit twee hoofdcomponenten. Een filter en een zoutreservoir. De kalkdeeltjes blijven achter in de filter.

Het zout dient om de filter te spoelen als die helemaal vol zit met kalk.

Dit gebeurt via een chemisch proces van ionenwisseling. De kalk in uw leidingwater komt dus niet in uw woning terecht. Het wordt eruit gefilterd bij de bron. Het water dat verder doorstroomt is zacht water.

Waterverzachters anders dan waterfilters

Onthardingszout of regeneratiezout is zout van een erg zuivere kwaliteit.

Het bestaat in grove korrels maar ook in tabletvorm. Het is niet te vergelijken met keukenzout. Keukenzout gebruiken in uw waterverzachter is dan ook uit den boze. Er bestaan diverse soorten onthardingszout.

Het iets duurdere ingedampte zout, rotszout en zeezout of zonnezout. De meeste mensen gebruiken zeezout in hun ontharder. De goedkoopste zoutsoort. Rotszout werkt nog efficiënter maar het is niet 100 % zuiver.

Er zitten nog andere elementen in die dan achterblijven in de filter. Op zich kan dit geen kwaad. Het betekent alleen dat u uw zoutreservoir vaker zal moeten reinigen.

De beste waterverzachter voor uw woning

Er bestaan heel wat verschillende soorten waterverzachters. Het verschil zit dan vooral in de besturing. De meeste waterverzachters werken allemaal volgens het principe van ionenwisselwerking. De regeneratie, of het spoelen van de filter kan wel telkens anders georganiseerd worden. Zo zijn er waterverzachters die regenereren volgens een ingebouwde klok.

Andere zijn volume gestuurd. Verder zijn er apparaten die u handmatig kan instellen. Dat is handig als uw waterverbruik regelmatig schommelt. Dan kan u de instellingen aanpassen volgens uw behoeften.

Welke waterverzachter het beste bij u past, is volledig afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Uw verbruik, de hardheid van uw water, het aantal personen in uw gezin, enz. Een expert kan u vertellen welke ontharder het beste aansluit bij uw persoonlijke wensen, eisen en verbruik.

Een voorfilter voor uw waterverzachter

Het is ook mogelijk om uw waterverzachter of waterontharder uit te breiden met een voorfilter. Dankzij de combinatie met een voorfilter kan een waterverzachter nog beter werken. De filter zorgt ervoor dat de grovere vervuilingen in het water, niet in uw waterverzachter komen.

Zo moet u uw waterverzachter minder vaak reinigen. U kiest zelf of u wel of geen voorfilter installeert. Meestal is het niet nodig. Toch zullen sommige mensen dit moeten doen, willen ze echt zuiver water.

Alles hangt af van de kwaliteit van het water. Test uw water of laat uw water testen. En vraag raad aan uw leverancier. Dat is de beste methode.

De beste ontharder kopen? Raadpleeg een specialist

Nu weet u dus dat er meerdere types waterverzachters bestaan en dat er voorfilters zijn.

Wil u een waterverzachter kopen? Bent u overweldigd door alle informatie? Vraag hulp om de juiste keuze te kunnen maken. Ga niet op eigen houtje op zoek naar de juiste waterverzachter voor uw woning. Raadpleeg een specialist zoals Aqua Service ®.

Aqua Service kan u precies vertellen welke en of een extra voorfilter aangeraden is.

Vraag een gratis offerte aan
Meer weten over onze systemen? Vraag nu een gratis offerte en kalktest aan.
Ik heb interesse in:
Type Persoon
Waar heeft u ons gevonden?