Waterhardheid Meten: Technieken om waterhardheid te meten en te verwijderen

Een van de meest voorkomende problemen vandaag is het gebruik van hard water in onze huizen; daarom is uw waterhardheid meten en waterhardheid testen van groot belang.

Hard water is ongetwijfeld een grote last en brengt talrijke problemen met zich mee. Door middel van dit artikel proberen we hard water en de problemen die het met zich meebrengt beter te begrijpen, evenals enkele technieken om de hardheid van water te meten, te testen en te verwijderen.

Wat is de oorzaak van waterhardheid?

Water dat rijk is aan mineralen, voornamelijk calcium en magnesium, wordt ‘hard water’ genoemd. De aanwezigheid van positief geladen calcium- en magnesiumionen (Ca² en Mg²) draagt bij aan de hardheid van het water. Beide van deze ionen zijn niet meteen schadelijk voor onze gezondheid. Het is pas wanneer ze kalk, ook gekend als calciumbicarbonaat, produceren dat ze een bedreiging kunnen betekenen voor uw gezondheid en voor uw levenskwaliteit.

De vorming van kalk in water leidt tot een wolkachtige, onoplosbare substantie die ook wel neerslag of kalkaanslag genoemd wordt. Deze neerslag maakt het water ongeschikt om te drinken of om huishoudelijke klussen mee uit te voeren, zoals bijvoorbeeld koken, schoonmaken, wassen en zelfs baden. Hard water is zonder twijfel een groot probleem dat u leven kan verstoren.

Er bestaan twee soorten van waterhardheid, namelijk een tijdelijke en een permanente hardheid. Tijdelijke waterhardheid komt voor wanneer de bicarbonaten van magnesium en calcium in water oplossen. Deze hardheid kan gemakkelijk verwijderd worden door het water te laten koken. Giet hard water in een kookpot en zet ze op het vuur. Wanneer het water begint te koken, rijst het witte schuim naar de top en kan het verwijderd worden door het water te filteren. Permanente hardheid van water daarentegen wordt veroorzaakt door het oplossen van de sulfaten van magnesium en calcium in het water. Deze kan niet verwijderd worden door het water te koken. Men moet andere methodes gebruiken om deze hardheid te verwijderen.

Het probleem van hard water kan opgelost worden. Waterverzachters, ontkalkers en waterbehandelingsmiddelen zijn speciale apparaten en bestanddelen die ontworpen zijn om de waterhardheid te verminderen en om hard water weer in zacht water om te zetten. We zullen deze later bespreken.

Technieken om de waterhardheid bij u thuis te meten

Waterhardheid

Er bestaan verschillende technieken om de waterhardheid bij u thuis te testen en te meten. De eerste basistest om te controleren of u hard water heeft, is om het water te koken. Wanneer u de vorming van een witkleurige substantie in het kokend water ziet, betekent dit dat het water hard is. U kan hard water zelfs herkennen door zijn vieze smaak. Hard water heeft een zeer onaangename smaak.

Een andere heel gemakkelijke test om de hardheid van het water te controleren is om een plastic fles helemaal met water te vullen en dan een paar druppels vloeibaar afwasmiddel bij de doen. Wanneer u de fles heel hard schudt en er zich geen schuim vormt, betekent dit dat het water hard is. Wanneer er zich wel schuim vormt, is het water vrij van alle harde materialen en elementen.

Eens u weet dat u water in huis hard is, moet u het niveau van waterhardheid meten. Om dit te kunnen doen kan u meetkitjes voor waterhardheid kopen. Deze komen in verschillende vormen. Er bestaan vloeibare testers of meetstrips om te waterhardheid te meten. Bij de vloeibare testers moet men enkele druppels water aan de vloeistof toevoegen en wachten tot het van kleur veranderd. Daarna kan men het niveau van waterhardheid bepalen door de kleur van de vloeistof te vergelijken met de kleuren op de lijst. Voor de strips volgt men dezelfde procedure. Het enige verschil is dat men de strips in water moet onderdompelen.

Eens u hebt vastgesteld dat het water bij u thuis hard is, moet u verdergaan naar de volgende stap, namelijk dit probleem verhelpen. Voordat we de methodes om de waterhardheid te verwijderen bespreken, zullen we eerst de problemen die veroorzaakt worden door hard water bekijken.

De oplossing tegen hard water en kalk ? Een waterverzachter van Aqua Service

Problemen veroorzaakt door hard water

Hard water veroorzaakt verschillende erge problemen die uw leven, uw gezondheid en uw humeur kunnen beïnvloeden. Hieronder bespreken we enkele van de voornaamste problemen:

 • Baden: U kan niet in alle rust een douche of een bad nemen wanneer u thuis over hard water beschikt. Wanneer u zeep met hard water vermengt, is het onmogelijk om zeepschuim te vormen. Meer nog, wanneer u dit zeepwater gebruikt, zal er zich een dun laagje op uw huid vormen. Dit laagje met zeepresten verhindert het verwijderen van vuil, bacteriën en andere onzuiverheden van uw huid. Dit kan ook leiden tot verschillende soorten huidproblemen en infecties waaronder bijvoorbeeld eczeem en huiduitslag. Dit kan ook leiden tot een harde en schilferende huid.
 • Drinken en koken: Hard water is niet veilig om te drinken. Het drinken of koken van hard water kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals long- en ontstekingsziektes. Hard water veroorzaakt daarentegen niet altijd deze problemen maar het is beter om voorzorgsmaatregelen te nemen voor het te laat is.
 • Wassen: Wassen met hard water maakt het u onmogelijk om uw kleren er onberispelijk schoon te laten uitzien. Wanneer kleren met hard water gewassen worden, zien ze er duf uit en voelen ze heel ruw en hard aan. De elementen die de hardheid van het water veroorzaken verenigen zich met de zeep en het vuil op de kleding en vormen zo onoplosbare zouten, die heel moeilijk zijn om vanaf te geraken. Dit beschadigt ook de vezels van de stoffen en dit vermindert hun levensduur. Kleding die met hard water gewassen wordt heeft een levensduur die tot 40% korter is dan die van kleding gewassen met zacht water.
 • Verstopte leidingen: De kalkaanslag in hard water zet zich af in de leidingen van uw huis. De kalkaanslag blokkeert de leidingen en dit maakt het moeilijk voor het afvalwater om de leidingen te verlaten. Hard water is ook een groot probleem voor eigenaars van fabrieken. De harde mineralen slaan zichzelf op in boilers en andere apparaten, waardoor deze minder efficiënt zullen functioneren.
 • Verminderde efficiëntie van zonne-verwarming: Kalkaanslag of ketelsteen is een grote bedreiging voor de vlotte werking van zonne-verwarming. Het bouwt zich op in de warmte-elementen en zorgt zo voor storingen.
 • Afwasmachines en wasmachines: Hard water verstoort verschillende apparaten in huis die gebruik maken van water, zoals de afwas- en wasmachine. Wanneer u uw afwas- of wasmachine aanzet, komen de harde mineralen in het water vrij door de warmte die de machine produceert. Dit heeft tot gevolg dat de zeep een laagje en vlekken achterlaat op de apparaten. Dit maakt het heel moeilijk om deze schoon te maken en ook op uw kleren en borden zitten vlekken.

Na het lezen van deze nadelen van hard water zal u zeker bezorgd worden over de kwaliteit van het water dat uw huis binnenkomt. Maak u echter geen zorgen, er bestaan verschillende methodes om dit probleem voorgoed te verhelpen.

Methodes om waterhardheid te verhelpen

Waterhardheid

Hard water kan makkelijk in zacht water omgezet worden door het gebruik van ontkalkers, waterverzachters, filters en waterbehandelingsmiddelen. Waterverzachters en ontkalkers zijn tamelijk gelijkaardig. Beiden zijn ze apparaten die hard water in zacht water omzetten door het gebruik van verschillende technieken en chemische stoffen. Het grootste verschil tussen de twee is dat de ontkalkers de opgeloste kalkdeeltjes niet uit het hard water verwijderen. Ze worden meestal in de leidingen geplaatst om te voorkomen dat de kalkaanslag de leidingen verstopt.

Waterverzachters daarentegen elimineren de kalkaanslag en de opgeloste materialen uit het harde water. Ze maken het water zo volledig geschikt voor menselijke consumptie. Waterbehandelingsmiddelen zijn chemische stoffen of verbindingen die het harde water helemaal zacht en geschikt voor consumptie maken. Waterfilters zijn apparaten die men gebruikt om harde mineralen en chemische stoffen uit het harde water te halen. Ze worden meestal gebruikt om hard water te verzachten om het te gebruiken om te drinken en te koken.

Laten we nu eens de verschillende types van waterverzachters, -filters en -behandelingsmiddelen op de markt beschikbaar bekijken.

 • Ionenwisseling of mechanische waterverzachters: deze waterverzachters maken gebruik van verschillende soorten zout om de calcium- en magnesiumionen uit het harde water te verwijderen. In het algemeen wordt hier natrium- of kaliumchloride voor gebruikt. Een pekeloplossing met deze zouten wordt in de pekeltank van de waterverzachter gegoten. Wanneer het harde water door deze tank passeert, vervangen de natrium- en kaliumionen de calcium- en magnesiumionen. De harde mineralen worden dan naar de afvalwatertank gevoerd en worden zo uit het systeem gespoeld.Deze systemen zijn heel effectief en ook tamelijk betaalbaar. Ze zijn echter moeilijk om schoon te maken en neme redelijk veel plaats in. Daarnaast komt er door het gebruik van natriumchloride een hoog niveau van chloor vrij in het afvalwater en hierdoor is het niet milieuvriendelijk. Dit probleem kan opgelost worden door pellets van kaliumchloride te gebruiken in de waterverzachter. Deze zijn milieuvriendelijker en laten slechts een minimale hoeveelheid chloor in het afvalwater achter.
 • Waterverzachters zonder zout: Deze waterverzachters maken gebruik van nanotechnologie om hard water zacht te maken. Ze produceren een magnetisch, elektronisch of elektromagnetisch veld om het hard water in zacht water te transformeren. Dit magnetisch, elektrisch of elektromagnetisch veld (afhankelijk van het type) wordt gecreëerd in deze waterverzachters. Wanneer het harde water door dit veld passeert, wordt de moleculaire structuur van de ionen van calcium, magnesium en andere mineralen gewijzigd. Zo wordt het deze mineralen onmogelijk gemaakt om kalkaanslag te produceren en zich ergens vast te hechten.Deze waterverzachters winnen veel aan populariteit omwille van hun makkelijke installatie, de excellente efficiëntie en de kosteneffectiviteit. Ze zijn daarentegen niet in staat om het hele huis tegen hard water te beschermen. Ze zijn meer geschikt voor vaatwassers en andere huishoudelijke apparaten.
 • Waterfilters met actieve koolstof en kunsthars: Deze waterfilters maken gebruik van koolstoffilters om de hardheid van het water te verwijderen. Hun werking is gelijkaardig aan deze van de mechanische waterfilters. Door het vervangen van de harde calcium- en magnesiumionen verzachten deze filters het water.Ze zijn uitstekend geschikt voor huishoudelijk gebruik. Deze filters geven het verzachte water een aangename smaak en geur. De koolstoffilters meten daarentegen wel regelmatig vervangen worden en het kan wel eens wat rommelig worden.
 • Waterdistillateurs: Deze filters koken het harde water om het in stoom om te zetten. Deze stoom wordt dan in een container opgevangen. Alle onzuiverheden worden verwijderd wanneer het water in stoom omgezet wordt, enkel het schone water condenseert in de container. Ze zijn heel efficiënt maar niet geschikt om al het water in een huis te behandelen.
 • Filter met omgekeerde osmose: Deze waterfilters gebruiken de techniek van omgekeerde osmose om het harde water te bewerken. Ze bevatten een deels doordringbaar membraan dat enkel de watermoleculen doorlaat en dat zo de harde mineralen uit het water filtert.Het voordeel van deze filters is dat ze zeer effectief zijn om een groot aantal onzuiverheden uit het water te filteren en dat ze voor lekker smakend water zorgen. Ze gebruiken daarentegen veel water en men moet hun vullingen elke paar maanden vervangen.
 • Chemische waterbehandelingsmiddelen: Deze waterverzachters worden vooral gebruikt voor wasgoed. Ze bestaan uit verschillende soorten chemische stoffen die het water verzachten. Er bestaan twee types, namelijk heel verpakte verzachters en verzachters in gedoseerde patronen. De heel verpakte verzachters bestaan uit waterbehandelingsmiddelen die wel of niet doen neerslaan. Het eerste maakt gebruik van borax om het water te verzachten en dit proces vormt een witte neerslag in het water. De tweede soort gebruikt calgon om de waterhardheid te verwijderen. Deze heeft geen witte neerslag als resultaat en is daarom populairder. Het systeem met doseerpatronen werkt met een fosfaatpatroon dat in het leidingensysteem wordt bevestigd. De fosfaationen komen zo in contact met het water en verwijderen langzaam de hardheid.

Van al deze apparaten en systemen worden de waterverzachters en –filters het meest gebruikt om toegang te verkrijgen tot zacht water voor allerlei huishoudelijke klussen.

Tips bij het kopen van een waterverzachter voor bij u thuis

Waterhardheid aanpakken

Een waterverzachter van goede kwaliteit is een must in uw huis of kantoor om een gezond en rustig leven te leiden. Wanneer u beslist om een waterverzachter in huis te halen om de waterhardheid te bestrijden, wees dan zeker om het van een betrouwbaar bedrijf zoals Aqua Service Systems te kopen.

Wanneer u een waterverzachter of –filter van een erkend bedrijf koopt, bent u zeker van de kwaliteit van het toestel. Daarenboven zullen de toestellen langer meegaan dan deze van minder populaire bedrijven.

Aqua Service is gekend voor zijn enorme assortiment van waterverzachters. U zal versteld staan van alle verschillende variëteiten. Deze waterverzachters zijn daarnaast ook economisch voordelig dus, wanneer u maar over een klein budget beschikt, overweeg dan zeker om een waterverzachter van Aqua Service aan te schaffen.

Daarnaast moet u ook eerst de waterconsumptie van uw huishouden bepalen alvorens u een beslissing maakt. Deze stap is zeer belangrijk want het zal u helpen om de grootte van de waterverzachter te bepalen. Wanneer u over een grote familie beschikt die veel water verbruikt, is het beter om een waterverzachter te kopen die om de paar uur tot 200 liter kan verzachten. Wanneer u bijvoorbeeld alleen woont daarentegen, is het beter om een kleinere waterverzachter te kopen omdat een grote te duur zal zijn. Hoe groter de waterverzachter hoe hoger de prijs.

Hoe deze simpele richtlijnen goed in het achterhoofd en dit zal u helpen om met gemak een effectieve waterverzachter van goede kwaliteit te kopen.

Vraag een gratis offerte aan
Meer weten over onze systemen? Vraag nu een gratis offerte en kalktest aan.
Ik heb interesse in:
Type Persoon
Waar heeft u ons gevonden?