Werking waterverzachter: hoe werkt een waterverzachter?

Wilt u meer informatie inwinnen over de werking van een waterverzachter of ontkalker? Lees dan verder, of maak het u gemakkelijk en contacteer Aqua Service voor alle informatie en prijzen op maat voor uw woning, appartement of onderneming.

Ter introductie: de uitvinding van de waterverzachter heeft tal van mensen geholpen met de problemen die zij tegen komen bij het gebruik van hard water.

Vandaag de dag zijn waterverzachters een vereiste en is er een einde gekomen aan de discussie over hard- en zacht water.

Nu diverse bedrijven waterverzachters in België op de markt brengen, zijn de prijzen van waterverzachters zeer competitief.

Aqua Service is een gerenommeerd merk op deze markt en levert een grote verscheidenheid aan waterverzachters.

Voor huishoudelijk gebruik ligt de prijs van deze waterverzachters rond de 1.200 euro – 1.500 euro, afhankelijk van verbruik, extra’s en andere externe factoren.

Echter voor commercieel gebruik (restaurants, cafés, kantoorgebouwen, enz. ) worden prijzen voor waterverzachters op maat opgemaakt voor het bedrijf en de klant.

Onderdelen van een Waterverzachter – werking waterverzachter (info)

Een normale waterverzachter is samengesteld uit drie essentiële onderdelen:

1. Het Controleventiel

Deze staat beter bekend als de controle eenheid van een waterverzachter en reguleert de instroom van hardwater en de uitstroom van verwerkt zacht water uit het systeem.

Het bestaat ook uit een harsbed, waar het waterverzachtingsproces daadwerkelijk plaatsvindt.

Werking van een waterverzachter

2. Het Harsbed

Binnenin de harstank ligt het harsbed, welke een kraalachtig plat oppervlak heeft en gemaakt is van styreen en divinylbenzeen.

Deze kralen zijn verantwoordelijk voor de uitwisseling van mineralen uit hardwater, zoals calcium en magnesium voor mineralen die men in zacht water vindt, zoals natrium en kalium.

Het harsbed zorgt er voor dat de mineralen uit het hardwater op een veilige manier verwijderd worden uit het water en weg gespoeld worden uit het systeem, voordat de zachtwatermineralen er door gemixt worden.

3. De Pekeltank

In de pekeltank bevindt zich een grote hoeveelheid zout, welke gebruikt wordt om de watercyclus te regenereren en mengt zout en hardwater om de hardwatermineralen door natriumionen te vervangen.

Aangezien zout rijk is aan natrium, is het belangrijk het juiste soort zout te gebruiken voor het waterverzachtingsproces.

Hoe werkt een waterverzachter? De werking van een waterontharder

De werking en principe van een waterverzachter: water verzachten in 4 stappen

U bent op zoek naar uitleg omtrent een waterontharder? Of een handleiding omtrent de werking van een waterverzachter of ontkalker. Contacteer dan Aqua Service, al sedert 1970 expert op het vlak van waterbehandeling.

Hardwater stroomt de harstank in en op het pekelbed, waar magnetische kralen hardwatermineralen aantrekken en deze vervangen door natrium- en kaliumionen.

Wanneer de harskralen gevuld zijn met hardwatermineralen, worden deze ionen herladen via een regeneratieproces. Het controleventiel is verantwoordelijk voor de regeneratie van hardwater in zacht water.

Terwijl het regeneratieproces wordt uitgevoerd, voegt de pekeltank zijn zoutmengsel aan het water toe. Aangezien zout rijk is aan natrium, helpt het calcium en magnesium uit het water te verwijderen, door deze door natriumionen te vervangen. Water wordt tijdens het hele proces voortdurend geregenereerd.

Tenslotte worden, als het water voldoende “genatrium-izeerd’ is, de calcium en magnesium deeltjes uit het verzachtingssysteem gespoeld. Het water wat achterblijft in de verzachter is puur zacht water en wordt in de leidingen gepompt.

Denk er aan om, voordat u het water gebruikt, eerst tien minuten het water te laten doorlopen. Dit om er zeker van te zijn, dat de overtollige natriumionen verwijderd zijn uit de watervoorraad.

Waterverzachter werking beter begrijpen? Aqua Service is uw partner

De dynamiek achter de werking van een waterverzachter met zout is vrij simpel.

U zou voldoende kennis van de werking van een waterverzachter of waterontharder moeten hebben om hem op regelmatige basis te kunnen onderhouden.

Doe daarom een beroep op Aqua Service, bel 0800 8 2222.

Vraag een gratis offerte aan
Meer weten over onze systemen? Vraag nu een gratis offerte en kalktest aan.
Ik heb interesse in:
Type Persoon
Waar heeft u ons gevonden?