waterverzachting icoon

Hoe werkt een waterverzachter?

Hoe werkt een waterverzachter?

De meeste ontharders werken via ionenuitwisseling of via omgekeerde osmose. Hier en daar vindt u ook exemplaren op elektromagnetisme, maar het nut daarvan wordt door veel wetenschappers in vraag gesteld. 

Maar hoe werkt een waterverzachter nu eigenlijk? Wij leggen vlug even uit hoe die drie systemen werken.

Ionenuitwisseling

Bij uitwisseling via ionen stroomt het leidingwater door een omhulsel gevuld met harskorrels. Die korreltjes hallen alle calcium en magnesium uit de vloeistof en vervangen ze door natriumionen.

Omdat de hars op den duur verzadigd geraakt, moet het systeem regelmatig gespoeld worden met regeneratiezout. Zo blijft de werking optimaal en vlot verlopen. Bij moderne apparaten gebeurt die zoutspoeling via een automatisch mechanisme. Tijd en hoeveelheid worden dan vooraf ingesteld.

Ionenuitwisseling is de meest effectieve methode. Het garandeert in elke situatie goede resultaten. Daarom werkt Aqua Service alleen met dit soort waterverzachters, eventueel gecombineerd met onderdelen van omgekeerde osmose.

Omgekeerde osmose

Bij osmose duwt een pomp het water door een membraan in de omgekeerde stroomrichting. Als op dat membraan druk wordt gebracht, werkt het als een soort filter. De methode valt eigenlijk best te vergelijken met vloeistof die heel hard door een zeef met microscopisch kleine gaatjes wordt gedrukt. Zo worden de kalkdeeltjes opgevangen en weggeleid.

Het osmosesysteem werkt goed, alleen wordt het voor thuisgebruik niet aangeraden. Dergelijke toestellen zijn beter geschikt voor industriële toepassingen.

hoe werkt een waterverzachter

Elektromagnetisme

Via een elektromagnetisch veld wordt ervoor gezorgd dat de kalk zich niet afzet in leidingen of toestellen. De minerale deeltjes blijven dus gewoon in het water zitten, waardoor het niet verzacht wordt. Heel wat voordelen van de waterontharder vallen dan ook weg.

De efficiënte van dit apparaat wordt bijgevolg heel hard in vraag gesteld. Het is zelfs niet zeker of het elektromagnetisch veld daadwerkelijk iets doet.

Interesse in onze waterverzachters? Vraag gerust een gratis prijsofferte.

Lees verder:

Vraag een gratis offerte aan
Meer weten over onze systemen? Vraag nu een gratis offerte en kalktest aan.
Ik heb interesse in: