waterverzachting icoon

Kalk in leidingwater

Nadelen en gevolgen van kalk in leidingwater

Het Belgisch kraantjeswater is het hardste van Europa. Dat wil zeggen dat er enorm veel kalk in zit. De oorzaak daarvan moeten we grotendeels zoeken bij al het krijt in onze bodem.

Hoezo? Wel, tapwater stroomt vanuit natuurlijke bronnen richting de kraan. In die bronnen wemelt het van de mineralen, zoals calcium en magnesium. Breng die twee elementen samen en u krijgt kalk. Het bronwater is dus sowieso al niet zacht als het onderweg met krijt uit de grond te maken krijgt. Het resultaat? Water met een enorme hoge hardheidsgraad. Metingen van 30°F en meer zijn zeker geen uitzonderingen ins ons land.

waterverzachter-goed-idee

Natuurlijk passeert het drinkwater langs een waterzuiveringsstation voor het in onze leidingen terechtkomt. Daar wordt het uitgebreid gefilterd. Vuiligheid en schadelijke stoffen haalt het systeem er met gemak uit, alleen de kalk blijft zitten waar het We zeggen niet dat dat iets levensbedreigends is, zeker niet. De hardheidsgraad van het Belgisch water gaat niet boven de wettelijk toegestane normen. Maar het is niet omdat iets legaal is, dat het ook goed is. Waarschijnlijk komen de vele negatieve gevolgen u dan ook bekend voor:

 • Vlekken
  U kent ze wel, die kalkvlekken op de kranen, in de gootsteen en in de douche. U moet al heel stevig schrobben om ze weg te krijgen, en na een paar weken zijn ze al terug.

 • Verstopte leidingen
  Omdat er constant hard water door uw buizen passeert, vormt zich een stevige hoeveelheid kalkaanslag. Zo krijgt u slecht werkende en uiteindelijk verstopte waterleidingen.

 • Energieverspilling
  Toestellen waarvoor u water gebruikt, krijgen op den duur ook een kalklaagje, waardoor ze meer en meer verbruiken. Als bijvoorbeeld uw wasmachine een laag van 0,5cm heeft, verbruikt dat ding al de helft meer.

 • Kapotte kleren
  Door de kalklaag in uw wasmachine, moet hij harder werken. Daardoor stijgt niet alleen het verbruik, ook uw kleren zien af. Ze geraken niet meer zo gemakkelijk proper. De kleuren vervagen vlugger en witte was wordt eerder grauwe was.

 • Beschadiging
  Niet alleen stijgt uw verbruik door kalkwater, het beschadigt ook uw apparaten. De kalk zet zich af op warmte-elementen. Na een tijdje werkt het toestel slechter en slechter, tot het kapot gaat. Woont u toevallig in een regio met veel hard water? Tja, dan mag u regelmatig uw waterkoker, vaatwasser, boiler en koffiezet vervangen.

 • Huidproblemen
  Ook uw lichaam wordt niet gelukkig van hard water. Na het douchen blijft er een kleine laag kalk in uw haar hangen. Zo wordt het vlug dof en droog. Uw huid droogt dan weer uit door het krijt. Het geraakt soms zelfs geïrriteerd en eczeem verergert erdoor.

Lees verder:

Vraag een gratis offerte aan
Meer weten over onze systemen? Vraag nu een gratis offerte en kalktest aan.
Ik heb interesse in: