waterverzachting icoon

Onderhoud waterverzachters

Onderhoud Waterverzachters: Zelf doen of laten doen?

Hoe verloopt het onderhoud van een waterverzachter?

aterverzachters onderhouden kost nauwelijks moeite. Aqua Service reinigt en controleert uw toestel elk jaar. Als het nodig is, vervangen wij ook versleten onderdelen. Zo blijft de verzachter optimaal werken.

U hebt geen toestel van onze firma, maar laat wel reinigingszout door ons leveren? Dan bekijken wij tijdens het bezoek of uw verzachter nog volledig in orde is. We houden onder andere de instellingen voor u in het oog, zodat ze aangepast blijven aan uw verbruik.

Zorg er in tussentijd altijd voor dat de zoutvoorraad goed aangevuld blijft. Het is beter om nu en dan het reservoir bij te vullen dan er in één keer een enorme lading in te kieperen. Anders kan het zout wel eens beginnen klonteren. Blijven er resten in de bak zitten? Verbrokkel ze dan om het zilte goedje veilig te verwijderen. Een goed hulpmiddeltje daarbij is heet water.

onderhoud waterverzachters

Onderhoud waterverzachters: Stappenplan

Natuurlijk kan u ook zelf geregeld checken of alles nog in orde is. Doe dat minstens één keer per jaar
Wij overlopen even hoe dat moet in dit stappenplan:

Stap 1: Meet de waterhardheid

De waterhardheid is geen constante. In de zomer is het water bijvoorbeeld kalkrijker. Dat komt omdat er meer krijt in het water terechtkomt, terwijl de bodem net droger staat. Daarom is het handig om nu en dan te meten hoe het juist zit. Pas eventueel enkele instellingen van het toestel aan als u een verschil merkt.

Stap 2: Reinig alle onderdelen

Controleer en reinig de volledige machine. Daarvoor moet de verzachter in principe uit elkaar gehaald worden. Zo kan u elk onderdeel grondig aanpakken en eventueel vervangen.
Wij raden af om dat klusje zelf te doen. Veel mensen slagen er niet in de ontkalker weer in elkaar te zetten. U laat het beter aan een professional over.

Stap 3: Controleer het zout

Haal een voorraad reinigingszout in huis om het apparaat op tijd bij te vullen. Zorg dat de hoeveelheid nooit onder het aangeraden minimum komt. Overdrijven is aan de andere kant ook niet nodig. Teveel van het zilte goedje in één keer zorgt voor klonters.
Vergeet niet geregeld het reservoir te reinigen, anders begeeft plots heel de ontharder het. Blijven er resten in de bak zitten? Verbrokkel ze dan om het zout veilig te verwijderen. Een goed hulpmiddeltje daarbij is heet water.

Stap 4: Test het ventiel

Die klep regelt de doorstroom van het water. Het zorgt dat het leidingwater de machine inloopt en gefilterd water daarna de buizen bereikt. Als dit deeltje niet werkt, zit je dus met een vrij serieus probleem.

Stap 5: Ontsmet de ontkalker

Merk je groenigheid in het apparaat? Dan hebben bacteriën hun weg naar binnen gevonden. Dat gebeurt niet vaak, maar het kan. Wat je nu moet doen, is de machine een goede beurt met ontsmettingsmiddel geven. Je gebruikt het best chloor. Preventief desinfecteren kan ook nooit kwaad.

Stap 6: De nacontrole

Bent u geen enkele stap vergeten? Staan alle instellingen correct? Uw water is zacht? Uw apparaat werkt zonder storingen? Jep, dan mag u zeggen dat u klaar bent met het onderhoud. Merkt u dat er toch iets loos is, contacteer dan een technicus.

Interesse in een waterverzachter? Vraag gerust een gratis prijsofferte.
Onderhoud waterverzachters nodig? Contacteer ons.

Lees verder:

Vraag een gratis offerte aan
Meer weten over onze systemen? Vraag nu een gratis offerte en kalktest aan.
Ik heb interesse in: