Een waterverzachter is een duurzaam toestel, bedoeld om minstens 15 jaar mee te gaan. Maar met een regelmatig en juist onderhoud van je waterverzachter, kan je de levensduur ervan zelfs verlengen tot 20 of 25 jaar. Het onderhoud van je waterontharder is een noodzaak om een correcte werking van je toestel te blijven verzekeren.

Denk even aan je auto. Daarin zitten heel wat bewegende onderdelen die samen moeten werken om je auto goed te laten rijden. Zonder een regelmatige onderhoudsbeurt, gaat je wagen veel sneller kapot.

Onderhoud waterverzachter Aqua Service

In een waterverzachter is dat precies hetzelfde. Ook daarin zitten behoorlijk wat bewegende onderdelen, die af en toe, bij het onderhoud van je waterontharder, gecontroleerd en gesmeerd moeten worden.

Daarnaast is ook de ionenwisselaar of harskern een essentieel element van je waterverzachter, aangezien die zorgt voor de effectieve ontharding van het water. Ook die moet bij een onderhoud van je waterontharder nagekeken worden. Na een lange tijd van intensief gebruik, kan de ionenwisselaar immers minder goed presteren, waardoor je leidingwater steeds minder zacht wordt. Dat betekent dat er weer meer kalk in je leidingwater terechtkomt en de warmtewisselaar van je huishoudtoestellen opnieuw kalkaanslag te verwerken krijgt en dus sneller verslijt. Met een regelmatig onderhoud van je waterverzachter, bescherm je bijgevolg ook de levensduur van je huishoudapparaten.

Tijdens het onderhoud van je waterontharder is het ook belangrijk dat de harsen in de ionenwisselaar gedesinfecteerd worden. Er kunnen zich immers bacteriën opstapelen in de harsen. Dankzij een goed onderhoud van je waterverzachter blijft de kwaliteit van je water optimaal en gezond. Als we alles in acht nemen, is een regelmatig onderhoud van je waterverzachter dus niet alleen wenselijk, maar ook broodnodig om de goede werking en de levensduur van het apparaat te blijven garanderen. Maar hoe vaak heeft je waterontharder onderhoud nodig?

Hoe vaak is een onderhoud van je waterverzachter nodig?

Het onderhoud van je waterontharder gebeurt best jaarlijks, rond dezelfde periode. Zo kunnen eventuele problemen en beginnende slijtage aan onderdelen tijdig opgespoord worden en kan je verdere schade voorkomen.

Wat houdt het jaarlijkse onderhoud van een waterverzachter in?

Het onderhoud van je waterontharder verloopt in verschillende stappen:

  • De waterhardheid meten
    De hardheid van je leidingwater is nooit helemaal constant. In de zomer zit er bijvoorbeeld meer kalk in het water. De bodem staat dan droger en er komt meer krijt in het water terecht. Daarom kan het handig zijn om af en toe de hardheid te meten, vooral tijdens het jaarlijkse onderhoud aan je waterontharder. Bij een afwijkende waterhardheid kan de technicus dan een aantal instellingen aan je toestel veranderen, zodat je verder kan genieten van zacht water. Anderzijds, buiten de zomer, kan een afwijkende waterhardheid wijzen op een verminderde werking van je waterverzachter. Dan is het zeker aangeraden om een grondig onderhoud aan je waterontharder te laten uitvoeren.
  • Onderdelen controleren en reinigen
    Het onderhoud van je waterontharder is het ideale moment om alle onderdelen, zoals injectoren, kleppen en filter, grondig te controleren en te reinigen. Bijvoorbeeld het ventiel dat de doorstroming van het leidingwater naar je toestel regelt, zal bij het onderhoud van je waterverzachter gecontroleerd worden. Is er een onderdeel stuk, dan wordt dat uiteraard vervangen.

    Om bij het onderhoud van je waterontharder zo'n grondige controle te kunnen uitvoeren, moet je toestel in principe uit elkaar gehaald worden. Een technicus die speciaal is opgeleid voor de herstelling en het onderhoud van waterverzachters weet perfect hoe dat moet gebeuren. Het is daarom beter dit werkje aan een professional over te laten. Veel mensen die deze stap toch proberen, slagen er nadien niet meer in de waterverzachter weer in elkaar te zetten.
  • Zoutreservoir controleren
    Bij het onderhoud van je waterverzachter, kijkt een technicus ook naar het zoutreservoir. De zoutvoorraad moet geregeld aangevuld worden en mag nooit onder het minimumniveau zakken. Maar ook te veel zout in het reservoir gieten is niet aan te raden. Daardoor kunnen immers klonters ontstaan, die zich ophopen onder in het reservoir en de waterverzachter doen stilvallen. Met heet water kan je de klonters verbrokkelen. Indien nodig, maakt de technicus tijdens het onderhoud van je waterontharder het zoutreservoir schoon. Maar het kan geen kwaad om af en toe zelf ook het reservoir vrij te maken van aangekoekte zoutresten.
  • Waterverzachter ontsmetten
    In water zitten bacteriën. Die kunnen zich ook in je waterverzachter nestelen. Dat gebeurt niet vaak, maar het is mogelijk. Bacterievorming kan je herkennen aan een groene schijn in je toestel. Maar zelfs als er zich geen bacteriën in het toestel en op de harskern hebben opgehoopt, dan nog is het tijdens het onderhoud van je waterverzachter aangewezen het toestel en de hars te desinfecteren met ontsmettingsmiddel. Een technicus zal bij het onderhoud van een waterontharder vaak chloor gebruiken.
  • De nacontrole: de waterverzachter afstellen
    Op het einde van het onderhoud van je waterverzachter, gaat de technicus na of alles correct staat ingesteld. De zachtheid van je water en het zoutverbruik zijn bijvoorbeeld belangrijke parameters.

Kan je het onderhoud van je waterverzachter zelf uitvoeren?

Het onderhoud van je waterontharder is niet uitzonderlijk moeilijk. Een aantal van de stappen hierboven kan je gemakkelijk zelf uitvoeren. Met een speciale testkit kan je de waterhardheid meten en waar nodig, de instellingen van je ontharder wijzigen. Ook het zoutreservoir kan je, los van het onderhoud van je waterverzachter, gemakkelijk af en toe zelf reinigen.

Andere stappen in het onderhoud van een waterontharder, zijn een pak technischer. Die laat je dus best wel over aan een specialist. Zo ben je zeker dat je waterverzachter zijn volledige levensduur van 20 jaar meegaat. Van Aqua Service krijg je alvast 20 jaar garantie op je toestel als je kiest voor een jaarlijks onderhoud van je waterverzachter.

Op zoek naar een onderhoud voor je waterverzachter?

We helpen je graag verder. Vraag hier een onderhoud aan.

Ontvang gratis offerte

Benieuwd naar onze scherpe prijzen? Geen tussenpersoon = fabrieksprijzen!
Van productie tot installatie: we doen het allemaal zelf.

Vink het bovenstaande vakje aan om door te gaan.

Je gegevens worden steeds vertrouwelijk behandeld. Lees meer in ons privacybeleid.