Een waterontharder vind je in alle soorten en maten. Maar wat is nu de beste waterontharder voor jouw huis? En wat kost een waterontharder eigenlijk? Wij zetten alles voor jou op een rijtje.

Je hebt vaak last van kalkaanslag in je huis en je wil eventueel een waterontharder kopen? Dan ben je uiteraard graag goed geïnformeerd over de mogelijkheden. Maar met alle mogelijke varianten die er bestaan, is het is niet altijd even makkelijk om door het bos de bomen nog te zien.

Welke soorten waterontharder bestaan er?

De belangrijkste soort waterontharder die vandaag op de markt is voor woningen, is de elektrische waterontharder. Er zijn ook andere soorten, maar die werken veel minder efficiënt of zelfs helemaal niet.

Magnetische waterontharder: werking niet bewezen

Hier en daar wordt er bijvoorbeeld reclame gemaakt voor een magnetische of elektromagnetische waterontharder. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs te vinden dat dit type waterontharder werkt, integendeel. Dergelijk toestel wekt een magnetisch veld op. Bij een magnetische waterontharder gebeurt dat via twee magnetische modules die rond de hoofdwaterleiding geplaatst worden. Bij een elektromagnetische waterontharder wordt een magneet gesimuleerd door elektriciteitsdraad om de leidingen te wikkelen en ze vervolgens aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Het magnetisch veld dat ontstaat, zorgt ervoor dat de magnesium- en calciumdeeltjes in het leidingwater zich niet aan elkaar kunnen hechten tot kalk.

Het grootste probleem hierbij is dat het water niet echt onthard wordt, aangezien de samenstelling van het water dezelfde blijft. Het magnetisch veld dat opgewekt wordt, werkt ook alleen op de plaats waar het is aangebracht. Verderop in je leidingen hechten de magnesium- en calciumdeeltjes zich alsnog aan elkaar, waardoor er toch kalkaanslag ontstaat. Trouwens, indien een magnetische waterontharder wel zou werken, zouden alle producenten van waterontharders dit type opnemen in hun gamma.

Elektrische waterontharder op basis van zout en ionenuitwisseling

De elektrische waterontharder met onthardingszout daarentegen, heeft al sinds jaar en dag zijn werking bewezen. Die onthardt je leidingwater op basis van ionenuitwisseling. In de waterontharder zit een harskern met geladen natriumionen. Wanneer leidingwater door de hars stroomt, houdt die de calcium- en magnesiumionen tegen en worden de natriumionen afgestaan aan het water. De harskern in je waterontharder werkt dus als een soort filter, die de kalk tegenhoudt.

Beste waterontharder met onthardingszout

Wanneer de hars verzadigd is met kalk, spoelt de ontharder de kern met zout water, zodat de harsbolletjes weer geladen worden met natriumionen, afkomstig uit het onthardingszout. Die spoeling noemen we het regeneratieproces.

Meer informatie over de werking van een waterontharder op basis van ionenuitwisseling, lees je hier.

Ionenuitwisseling is veruit de meest effectieve methode om aan waterontharding te doen. Daarom biedt Aqua Service alleen waterontharders met ionenuitwisseling aan, eventueel in combinatie met omgekeerde osmose.

Waterontharder met omgekeerde osmose

Dit type waterontharder is bedoeld voor industriële toepassingen, bijvoorbeeld in de horeca, of in ziekenhuizen, laboratoria en fabrieken, waar volledig zuiver water nodig is. Bij omgekeerde osmose drukt een pomp het leidingwater tegen de stroomrichting in door een membraan. Op die manier ontstaat er druk op het membraan en werkt dat als een zeef met microscopisch kleine gaatjes.

Ook dit soort waterontharder werkt goed, maar heeft een aantal nadelen. Door de aanwezigheid van de pomp, verbruikt hij meer energie én produceert meer afvalwater. Daarnaast vraagt hij ook meer onderhoud.

Voor gezinnen is een waterontharder die omgekeerde osmose gebruikt, bijgevolg niet nodig. Zij zijn meer gebaat bij een waterontharder met ionenuitwisseling.

Welke waterontharder kies je best?

Als je de verschillende soorten waterontharders vergelijkt, blijk dat er maar één type waterontharder dat prima geschikt is voor jouw woning: die op basis van ionenuitwisseling. Maar ook dat soort toestel kan nog verschillende eigenschappen hebben:

 • Simplex of duplex
  Het verschil tussen een simplex en een duplex waterontharder zit in het aantal harskernen in het toestel. Een simplex bevat één harskern, een duplex uitvoering bevat er twee. De meeste huishoudens, met een gemiddeld waterverbruik, hebben genoeg aan een simplex waterontharder.
 • Mono- of duoblock
  Bij een monoblock waterontharder zitten de harskern en het zoutvat bij elkaar, in één omhulsel. Wanneer het zoutvat en de harskern van elkaar gescheiden zijn, gaat het om een duoblock. De harskern zit dan vervat in een zogeheten composietfles, terwijl het zoutvat bijvoorbeeld aan de muur bevestigd is. Welke opstelling het best geschikt is voor jouw woning, hangt af van de plaats waar je de waterontharder laat installeren en de hoeveelheid beschikbare ruimte. Onze experts bij Aqua Service geven je hierover graag advies op maat.
 • Droog of nat zoutreservoir
  Wanneer de harskern van je waterontharder verzadigd is met kalk, moet die gespoeld worden met zout water. Het zout dat bij dat regeneratieproces nodig is, zit opgeslagen in het zoutreservoir. Om de spoeling te beginnen, wordt er water aan het zout toegevoegd. Bij een nat zoutreservoir wordt er na het regeneratieproces meteen weer water aan het zout toegevoegd, zodat het oplost. Een droog zoutreservoir in een waterontharder betekent dat er na het regeneratieproces bijna geen water meer in het reservoir zit.
 • Met of zonder hardheidsregelaar
  Een hardheidsregelaar, soms ook mengventiel genoemd, kan een handige functie zijn als je bijvoorbeeld zacht water wil dat toch nog een kleine hoeveelheid calcium en magnesium bevat. Aqua Service biedt vijf standaardtypes waterontharder met zout. Uiteraard kunnen die toestellen van extra eigenschappen en functies voorzien worden. Zo is je waterontharder altijd perfect afgestemd op jouw woning en waterverbruik.

Wat kost een waterontharder?

Uiteraard bestaat er niet één prijs voor een waterontharder. Hoeveel je waterontharder kost, hangt af van verschillende factoren, zoals het type en de benodigde capaciteit van je waterontharder. De prijs van je waterontharder wordt met andere woorden bepaald door de hardheid van je leidingwater en je gemiddelde waterverbruik. Hoe meer zacht water je gezin dagelijks nodig heeft, hoe groter de doorstroomcapaciteit van je waterontharder moet zijn. Is je leidingwater erg hard, dan moet je ontharder meer werk verrichten en moet dus ook de onthardingscapaciteit van je toestel daaraan aangepast zijn.

Ook de aanwezigheid van extra functies in je waterontharder, zoals een hardheidsregelaar, een alarm wanneer de zoutvoorraad in de ontharder te laag is of aansluiting op Wifi, spelen een rol in het bepalen van de prijs.

Om een exacte prijs te kunnen geven, hebben we bijgevolg meer technische info nodig. Onze experts komen gratis ter plaatse om je advies op maat te geven.

Overweeg je om een waterontharder te bestellen?

We helpen je graag verder. Vraag nu een offerte aan en ontdek zo onze scherpe prijs.

Ontvang gratis offerte

Benieuwd naar onze scherpe prijzen? Geen tussenpersoon = fabrieksprijzen!
Van productie tot installatie: we doen het allemaal zelf.

Vink het bovenstaande vakje aan om door te gaan.

Je gegevens worden steeds vertrouwelijk behandeld. Lees meer in ons privacybeleid.