Overweeg je om een ionenwisselaar in je huis te installeren?

Om een goed begrip te krijgen van wat een ionenwisselaar of waterontharder is, is het essentieel om eerst te bespreken wat hard water precies inhoudt.

Hard water is voornamelijk water dat verschillende zware minerale ionen bevat, zoals magnesium, calcium en andere mineralen. Deze mineralen lossen op in het grondwater en worden uit gesteente en de bodem gehaald. Het belangrijkste probleem met hard water is dat de opgeloste ionen de oorzaak zijn van galvanische corrosie, die vaak ophoopt aan de binnenkant van waterleidingen.Dit staat bekend als kalkaanslag.

Kalkaanslag kan de waterstroom in je leidingen verminderen en uiteindelijk verstopt raken. Daarnaast reageren deze mineralen met zeep, wat resulteert in een kleverige oplossing die de effectiviteit van je zeep vermindert. Waterontharding met een ionenwisselaar omvat voornamelijk het verwijderen van deze zware minerale ionen uit het water met behulp van verschillende technieken. Enkele van deze technieken omvatten een ionenwisselaar, destillatie, omgekeerde osmose, kalkontharding, en dergelijke.

Hoe werkt een ionenwisselaar?

Ionenwisselaars, die vaak in woningen worden geïnstalleerd, fungeren als geavanceerde filtersystemen. Ze spelen een cruciale rol in het verwijderen van mineralen zoals calcium en magnesium uit je water, dankzij een ingenieus ionenwisselaar mechanisme. De magie van de ionenwisseling vindt plaats in de waterontharder, waar de eerder genoemde mineralen worden geëxtraheerd en vervangen door natrium- of kalium-ionen. Dit gezuiverde water stroomt vervolgens door je huiselijke watertoevoer.

De kerncomponenten van een ionenwisselaar of waterontharder zijn de pekeltank en de mineraaltank. Hier stroomt het inkomende harde water langs negatief geladen harskorrels, waar de positief geladen minerale afzettingen zich aan hechten. Deze aantrekking leidt tot ionenuitwisseling, waarbij vaste mineralen zoals calcium en magnesium worden verwijderd.

Ionenwisselaar waterontharder

Met de hulp van de ionenwisselaar is je water nu zacht, vrij van de problematische mineralen. De regelklep, het 'brein' van de hele operatie, is het belangrijkste onderdeel van de waterontharder. Het controleert en regelt de stroom van hard water naar de tank en de afgifte van mineralen uit de pekeltank. Regeneratie, het proces van het ontladen van de waterontharder, omvat backwash om eventuele resten weg te spoelen, gevolgd door afvoer van afval. Vervolgens beweegt de oplossing met positieve ionen in de mineraaltank, waar ionisatie de lading op de korrels van negatief naar positief verandert.

Let op, de pekeloplossing moet sterk geconcentreerd zijn om effectief calcium en magnesium uit de harskorrels te verplaatsen. Nadat dit proces is voltooid, wordt de pekeloplossing afgevoerd, en is de waterontharder klaar om zijn werk te hervatten: hard water omzetten in zacht water.

Het proces herhaalt zich terwijl water opnieuw in de mineraaltank wordt gepompt. Hier laden de korrels zich positief op door de kalium- of natrium-ionen, en harde minerale ionen in het water worden naar de korrels getrokken. Het veranderingsproces vindt plaats, en uiteindelijk worden de korrels negatief geladen met de zouten in het water. Na voltooiing van dit proces test de computer, ofwel de regelklep van de waterontharder, de oplossingsconcentratie. Op basis van de testresultaten kan het ionenwisselingsproces worden herhaald.

Ionenwisselaar prijs

Ben je op zoek naar een goede ionenwisselaar of waterverzachter voor je woning of bedrijf? Aarzel dan niet en neem contact op met Aqua Service. We voorzien je graag van alle informatie, inclusief prijzen en modellen van onze ionenwisselaars.

Ontvang gratis offerte

Benieuwd naar onze scherpe prijzen? Geen tussenpersoon = fabrieksprijzen!
Van productie tot installatie: we doen het allemaal zelf.

Vink het bovenstaande vakje aan om door te gaan.

Je gegevens worden steeds vertrouwelijk behandeld. Lees meer in ons privacybeleid.