Hard water, wellicht een term die je al eerder hebt gehoord, maar voor velen blijft het een enigszins vaag begrip. Als je merkt dat het leidingwater in je huis hard is, dan wordt het al snel tijd om er meer over te weten te komen. Wat betekent dat eigenlijk, hard water? In feite duidt het op een hoog gehalte aan mineralen in het leidingwater, en dit is waar een waterverzachter van pas komt.

De meest voorkomende harde elementen in water zijn calcium en magnesium. Deze mineralen kunnen problemen veroorzaken in je huishouden, van schade aan huishoudelijke apparaten tot het vormen van kalkaanslag. Dit kan leiden tot verstopte waterleidingen, defecte verwarmingselementen in apparaten, ruw aanvoelend textiel na het wassen, en nog veel meer.

Gelukkig is er een oplossing: zacht water. Dit betekent dat het water vrij is van overtollige mineralen zoals magnesium en calcium. En het is verrassend eenvoudig om je huishouden te voorzien van zacht water, dankzij een waterverzachter. Dit ingenieuze apparaat fungeert als een filter en verwijdert de kalk uit het water, waardoor je hele huis wordt voorzien van zacht water.

Dit heeft niet alleen voordelen voor je kleding, waterleidingen en huishoudelijke apparaten, maar ook voor je haar en huid. Kortom, het gebruik van een waterverzachter is de beste manier om hard water aan te pakken en je huis te voorzien van de voordelen van zacht water.

Prijs van een waterverzachter of ontkalker Hoeveel kost een waterverzachter - Prijs van een waterverzachter of ontkalker

De prijs van een waterverzachter?

Overweeg je om een waterverzachter te kopen? Dan vraag je je vast af: "Hoeveel kost een waterverzachter?" De prijs van dit handige apparaat varieert natuurlijk, afhankelijk van het model dat je kiest. Het is echter essentieel om vooraf duidelijkheid te hebben over deze kosten, zodat je geen onaangename verrassingen tegenkomt in de toekomst.

Om een weloverwogen keuze te maken, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over zowel de prijs als de voordelen die een waterverzachter met zich meebrengt.

Prijs van een waterverzachter Prijs van een waterverzachter? Contacteer Aqua Service

Er zijn verschillende factoren die de prijs beïnvloeden:

1. Het soort waterverzachter

De prijs van de waterontharder wordt in hoge mate bepaald door het type ontharder dat je kiest. Hierbij maken we een onderscheid tussen elektronische waterontharders en mechanische waterontharders. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en voordelen.

De mechanische waterverzachter

Mechanische waterverzachters werken op basis van een vooraf ingestelde tijdscyclus. Deze apparaten voeren spoelingen uit op vaste tijdstippen, ongeacht het daadwerkelijke waterverbruik. Daarom zijn ze bij uitstek geschikt voor mensen met een consistent verbruikspatroon.

Als je bijvoorbeeld dagelijks een douche neemt, één keer per dag afwast of een vast schema hebt voor wassen en schoonmaken, behoor je waarschijnlijk tot de groep met een regelmatig verbruik. De instellingen voor het tijdstip van spoeling worden vooraf bepaald. Als je verbruik echter vaak varieert, kunnen deze instellingen onbetrouwbaar worden. Dit kan leiden tot onnodige spoelingen en verspilling van zout en water, of juist tot het niet kunnen voldoen aan je behoeften, waardoor je investering niet rendabel is.

Daarom is het essentieel om je waterverbruik goed in kaart te brengen voordat je kiest voor een mechanische waterverzachter. Deze apparaten zijn over het algemeen de meest betaalbare optie en werken zonder elektriciteit, maar vertrouwen op waterdruk. Daarom worden ze ook wel hydraulische waterverzachters genoemd. Ze zijn de ideale keuze voor mensen met een consistent en regelmatig waterverbruik.

De elektronische waterverzachter

Een elektronische ontharder, zoals de naam al doet vermoeden, wordt elektronisch aangestuurd, wat het mogelijk maakt om de instellingen op elk moment aan te passen. Dit vormt het grootste verschil ten opzichte van een mechanische waterverzachter. Met een elektronisch systeem kun je kiezen uit diverse spoelprogramma's. Sommige van deze apparaten zijn zelfs uitgerust met een 'vakantieknop', of ze kunnen automatisch de waterhardheid meten en evalueren, en zich daar automatisch aan aanpassen, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Waterverzachters prijs bespreken Waterverzachters prijs bespreken - Hoeveel kost een waterverzachter

Je hebt de vrijheid om te kiezen hoe geavanceerd je elektronische waterontharder moet zijn, en de prijs zal natuurlijk stijgen naarmate je meer opties en geavanceerde functies kiest. Met andere woorden, hoe geavanceerder het systeem, hoe hoger de kosten zullen zijn.

Het grootste voordeel is hun maximale efficiëntie. Spoelingen vinden alleen plaats wanneer dat nodig is, waardoor deze apparaten zout en water besparen. Hierdoor heb je meer controle over je verbruik.

Elektronische ontharders zijn met name ideaal voor huishoudens met een onregelmatig waterverbruik. Als je bijvoorbeeld vaak reist of regelmatig bezoek ontvangt, kan een elektronische waterverzachter beter aan je wisselende waterbehoeften voldoen.

2. De onderhoudskosten

Naast de aanschafprijs van de waterverzachter is het belangrijk om rekening te houden met de onderhoudskosten. Het is aan te raden om jaarlijks je toestel te laten controleren op mogelijke gebreken en defecten. Dit is essentieel om de levensduur van de waterverzachter te verlengen. Het verdient de voorkeur om deze grondige controle uit te laten voeren door een specialist.

Bij de aankoop van een waterverzachter wordt vaak een onderhoudscontract aangeboden, en dit is zeker aan te bevelen. Vaak ontvang je met een dergelijk contract ook een korting op de waterverzachter zelf.

Een onderhoudscontract

Wat omvat zo'n onderhoudscontract? Een eerste voordeel is dat de prijs van de installatie of aankoop van je toestel vaak lager is. Daarnaast wordt meestal je garantie verlengd. Het contract omvat ook een grondige inspectie van je toestel en preventieve desinfectie. Bovendien biedt het de mogelijkheid om regeneratiezout te laten leveren, evenals reinigingsmiddelen voor de waterverzachter.

Het gebruik van regeneratiezout en reinigingsmiddelen is essentieel om de goede werking van de waterverzachter te waarborgen. Hoewel het niet verplicht is, kan het voordeliger zijn om alles bij dezelfde aanbieder aan te schaffen.

3. Het volume of de capaciteit

De prijs van een waterverzachter wordt ook beïnvloed door je waterverbruik. Als je een waterverzachter hebt aangeschaft die niet in lijn is met je verbruik, kan het voorkomen dat je regelmatig moet terugschakelen naar hard water omdat je toestel niet aan je behoeften voldoet. In dat geval had je wellicht beter een waterverzachter met twee cilinders gekozen in plaats van één, om zowel water- als zoutverspilling te voorkomen.

Het is van essentieel belang om je waterverbruik nauwkeurig in kaart te brengen en je beslissing hierop te baseren. Laat je niet verleiden tot een goedkopere aankoop, want dat kan je uiteindelijk teleurstellen. Het is wellicht verstandiger om je aankoop even uit te stellen, zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen. Het benodigde volume wordt bepaald op basis van het aantal personen in je gezin en het waterverbruik per persoon.

4. De BTW

Net zoals bij alle aankopen, is in de prijs van je waterverzachter BTW inbegrepen. Als je woning echter ouder is dan tien jaar, betaal je slechts 6% BTW op je waterverzachter. Let wel op! De voorwaarde is dat je toestel door een expert of erkend aannemer, zoals Aqua Service, wordt geïnstalleerd.

De gemiddelde prijs – Hoeveel kost een waterverzachter?

Een goede waterverzachter kost doorgaans tussen de 1.400 en 1.800 euro. Uiteraard zijn er zowel goedkopere als duurdere modellen beschikbaar. Wees echter op je hoede voor te goedkope opties, aangezien deze verdacht kunnen zijn. Als je overweegt om een duurder model aan te schaffen, zorg er dan voor dat dit gerechtvaardigd is.

Het is belangrijk om jezelf de vraag te stellen waar je echt behoefte aan hebt en welke prijs je bereid bent te betalen. Op die manier kan je rvoor zorgen dat je investering in een waterverzachter ook daadwerkelijk rendabel is.

Gratis advies nodig? We helpen je graag verder!

Ontvang gratis offerte

Benieuwd naar onze scherpe prijzen? Geen tussenpersoon = fabrieksprijzen!
Van productie tot installatie: we doen het allemaal zelf.

Vink het bovenstaande vakje aan om door te gaan.

Je gegevens worden steeds vertrouwelijk behandeld. Lees meer in ons privacybeleid.