
Voordelen van regenwaterrecuperatie
Is regenwaterrecuperatie voordelig?
Een gemiddeld gezin verbruikt algauw 450 liter water per dag. En dat terwijl ons kraantjeswater steeds duurder en schaarser wordt. Voor heel wat taken kunnen we eigenlijk perfect regen gebruiken. Da’s niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
De voordelen van regenwaterrecuperatie
De voordelen van regenwaterrecuperatie zijn talrijk: De wc doorspoelen, bloemetjes water geven, de auto wassen, douchen, ramen lappen. Allemaal karweitjes waar veel mensen nog leidingwater voor gebruiken. Zo verspilt de gemiddelde Belg minstens 110 liter water. Per dag.
En als u dat drinkwater nu eens vervangt door hemelwater? Zo spaart u gemakkelijk de helft van uw waterverbruik uit. Zeker met ons typisch Belgisch klimaat: vijftig procent van de tijd regent het hier toch. Daar kunnen we dan beter gebruik van maken, niet?
Mmja, maar … u bent nog niet helemaal overtuigd? Gelukkig heeft regenwatergebruik nog tal van pluspunten, zoals:
- Het is heel milieuvriendelijk
- Het kost u letterlijk niets. Stelt u zich de jaarlijkse waterfactuur eens voor!
- U mag het zeker ook gebruiken als bad- of douchewater. Installeer dan wel een desinfectiesysteem.
- Het vermindert de druk op onze riolen tijdens hevig weer. Zo krijgen we minder last van overstromingen.
- Het bevat geen kalk. Dat is leuk voor uw huishoudapparaten die op water werken, zoals de wasmachine. Die slijt veel minder vlug en vraagt minder energie. U hoeft ook lang niet zoveel wasmiddel te gebruiken. Bovendien is kalkloos water veel zachter. Zo wordt uw haar voller en uw huid gezonder. En de tijd van witte aanslag van kranen afschrobben? Die is voorgoed voorbij.
- Regenwater gebruiken bespaart energie. Al dat rivier- en grondwater omzetten naar drinkbaar water vergt heel wat van de zuiveringsinstallaties. En zal in de toekomst meer en meer vergen. Amper 3 procent van het water op onze planeet is drinkbaar. En we verspillen het à volonté. We moeten met steeds ingenieuzer technieken komen om de aarde leefbaar te houden. Als we allemaal regenwater beginnen gebruiken, staan we al een hele stap dichter bij de oplossing.
De nadelen
Of u nu helemaal overtuigd bent door die voordelen of niet, het recuperatiesysteem is in veel gevallen verplicht. Bij een nieuwbouw of herbouw ontsnapt u er niet aan. Bij een renovatie of uitbreiding wordt het gewoon aangeraden. Want natuurlijk is dat recupereren niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er zijn ook enkele minpuntjes aan verbonden:
- Een regenput vraagt heel wat ruimte. Als u die plaats niet heeft, is een regenton of een waterzak ook een oplossing.
- U moet de installatie minstens elk jaar (laten) controleren. Dat principe geldt natuurlijk voor elk technisch systeem. Of er iets aan hersteld moet worden hangt af van de leeftijd en de kwaliteit van uw machine.
- Wat als het niet regent? Af en toe hebben we last van lange droge periodes. Dan kan u geen gebruikmaken van het waterreservoir. Het systeem schakelt automatisch over op leidingwater.
- Een recuperatie-installatie is een serieuze investering. De prijs hangt natuurlijk af van de gebruikte technologie. Wat is de capaciteit van het systeem? Het vermogen? De kwaliteit? Vergeet bij uw keuze wel niet dat de terugverdientijd op amper een jaar of acht ligt. De volgende tien tot twintig kalenderjaren haalt u er pure winst uit. Veel gemeenten delen ook een subsidie uit aan mensen die een regensysteem laten installeren. Op premies moet u dan weer niet rekenen