6 tips om je op weg te helpen bij het kopen van een waterverzachter aan de juiste prijs

Het kraantjeswater verschilt qua samenstelling per regio vanwege de diverse bodemsoorten. De bron van ons leidingwater is vaak grondwater. Sommige bodems bevatten meer kalk dan andere, wat invloed heeft op het kalkgehalte van het water dat door die bodem stroomt.

Hoewel drinkwaterbedrijven ons water zuiveren en streng controleren, worden mineralen zoals calcium en magnesium meestal niet verwijderd. Ze zijn immers niet schadelijk voor onze gezondheid. Water met een hoog mineraalgehalte staat bekend als hard water, terwijl zacht water deze mineralen niet bevat.

Voor huishoudens die de voorkeur geven aan zacht water vanwege de nadelen van hard water, biedt een waterverzachter de oplossing. Deze apparaten worden steeds populairder omdat ze op een simpele wijze hard water kunnen omzetten naar zacht water.

Maar, wat is een redelijke prijs voor zo'n waterverzachter? En waar moet je op letten bij de aankoop? Hieronder geven we enkele tips om je te helpen bij je beslissing.

Tip 1: Zie een waterverzachter als een investering en als een verzekering

Een kwalitatieve waterverzachter is zeker een investering waard. De kosten die je hiervoor maakt, verdien je relatief snel terug. Hier zijn enkele voordelen van zacht water:

  • Vermindering van kalkaanslag:
    Dit verlengt de levensduur van huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, drogers, koffiezetapparaten en vaatwassers. Met zacht water gaan deze toestellen veel langer mee.
  • Bescherming van de boiler:
    Kalk kan zich ophopen in boilers, wat soms niet op tijd wordt opgemerkt. Een opgebouwde kalklaag in de boiler kan al snel enkele kilo's wegen, waardoor de boiler niet alleen een kortere levensduur heeft maar ook meer energie verbruikt om water te verwarmen.
  • Onderhoud van waterleidingen:
    Kalk kan ook je leidingen vernauwen, wat meer energie vergt om het water erdoor te pompen. Dit kan jaarlijks extra energiekosten met zich meebrengen. Bovendien kan kalksteen, dat zich vormt bij het verwarmen van hard water, de waarde van je huis verminderen. Toekomstige kopers letten vaak op de staat van de woninginfrastructuur, zoals de aanwezigheid van kalkaanslag. Een waterverzachter kan hierbij dus als een pluspunt dienen bij de verkoop van je woning.
  • Effectievere zeep:
    Hard water gaat niet goed samen met zeep. Bij het gebruik van hard water moet je vaak meer wasmiddel of andere producten gebruiken voordat er schuim ontstaat. Op de lange termijn zal je dus meer geld uitgeven aan deze producten dan wanneer je zacht water gebruikt.

Hoewel de aankoop van een waterverzachter initieel geld kost, is het een duurzame investering. Bij juist onderhoud kan een goed apparaat 20 tot 25 jaar meegaan, waardoor je op termijn veel besparingen kunt realiseren.

Tip 2: Gebruik en onderhoud van de waterverzachter of ontkalker heeft ook een prijs

De meeste waterverzachters voor huishoudelijk gebruik maken gebruik van het ionenwisselingsproces. Hierbij wordt zout ingezet om de mineralen, zoals calcium en magnesium, uit het water te halen, waardoor het water zacht wordt. Het is belangrijk te weten dat het hier niet om regulier keukenzout gaat. Voor waterverzachters wordt specifiek regeneratiezout gebruikt, dat puur en vaak minder bewerkt is. Gelukkig is dit zout niet duur. Afhankelijk van het gebruik en de capaciteit van het apparaat moet dit zout enkele keren per jaar worden bijgevuld.

Ook is het verstandig om rekening te houden met jaarlijkse onderhoudskosten. Hoewel dit extra kosten met zich meebrengt, zijn deze verwaarloosbaar in vergelijking met de potentiële kosten van een verhoogde energierekening of beschadigde apparaten.

Tip 3: Geniet van een verlaagd BTW-tarief bij je waterverzachter

Als je woning ouder is dan 10 jaar, kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 6% bij de installatie van je waterverzachter. Wel is het een vereiste dat de installatie wordt uitgevoerd door een erkende installateur of aannemer, zoals Aqua Service.

Tip 4: Een goedkope waterverzachter is op lange termijn juist duurder

Het is niet aan te raden om te kiezen voor goedkope waterverzachters, aangezien deze vaak van inferieure kwaliteit zijn of zelfs namaak kunnen zijn. Deze apparaten presteren vaak niet naar behoren, vergen meer onderhoud, zijn niet energiezuinig en hebben een beperkte levensduur. Het is onverstandig om in zo'n toestel te investeren als je uiteindelijk toch besluit een kwalitatief beter apparaat aan te schaffen.

Tip 5: Vergelijk de prijs alleen tussen vergelijkbare modellen van waterverzachters

Waterverzachter prijs

Er zijn diverse modellen, formaten en soorten waterverzachters beschikbaar. Onder 'soorten' verstaan we de besturingsmethode, zoals mechanisch of elektronisch, en of ze werken op waterdruk (zonder elektriciteit) of aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk. Begin met het bepalen van je behoeften en breng je waterverbruik in beeld. Maak op basis hiervan een keuze om optimaal voordeel te behalen.

Een geavanceerder model brengt hogere kosten met zich mee. Overweeg of je werkelijk zo'n geavanceerd systeem nodig hebt. Heb je een consistent waterverbruik elke maand? Dan past een mechanische waterverzachter waarschijnlijk goed bij je behoeften. Als je waterverzachter een capaciteit heeft die niet overeenkomt met je verbruik, krijg je mogelijk niet altijd zacht water. Aan de andere kant is een waterverzachter met een te hoge capaciteit onnodig kostbaar.

Tip 6: Werk samen met een professional zoals Aqua Service waterverzachters

Elk huishouden heeft unieke behoeften als het gaat om waterverzachters; er bestaat geen one-size-fits-all oplossing. Wat het beste werkt, is sterk afhankelijk van je waterverbruik. Grote families hebben andere vereisten dan kleinere huishoudens. Daarom is het raadzaam om advies in te winnen bij een ervaren specialist. Deze experts kunnen een grondige analyse van je verbruik maken en op basis daarvan het meest geschikte apparaat voorstellen, zodat je de beste kwaliteit krijgt voor de juiste prijs.

Ontvang gratis offerte

Benieuwd naar onze scherpe prijzen? Geen tussenpersoon = fabrieksprijzen!
Van productie tot installatie: we doen het allemaal zelf.

Vink het bovenstaande vakje aan om door te gaan.

Je gegevens worden steeds vertrouwelijk behandeld. Lees meer in ons privacybeleid.