Waterverzachter: Een vergelijking tussen de verschillende waterverzachters en de prijs

Bekijk de volgende vragen om na te gaan of jij nood hebt aan een waterverzachter voor thuis:

  • Heb je last van kalkaanslag of van dat slecht smakende hard water dat uit je kranen thuis komt?
  • Wil je een einde maken aan irritante huidproblemen veroorzaakt door hard water?
  • Verlang je naar zacht, kalkvrij water?
  • Lijkt je energierekening hoog voor verwarming?

Als je op een van deze vragen 'ja' hebt geantwoord, dan is het tijd om serieus te overwegen om een waterverzachter aan te schaffen, zoals die van Aqua Service, voor jouw woning. Hieronder vind je meer informatie over waarom een waterverzachter belangrijk is, hoe een waterverzachter werkt, en wat de prijzen zijn van diverse waterverzachters.

Wat is een waterverzachter en hoe werkt een waterverzachter?

Voordat we de prijzen van waterverzachters bespreken, is het cruciaal om enige basiskennis te hebben over hoe een waterverzachter precies werkt. Dit zal je helpen begrijpen welke voordelen je kan verwachten bij de installatie ervan in je huis.

Een waterverzachter is een speciaal apparaat dat ontworpen is om de hardheid van water te verminderen. Maar wat bedoelen we eigenlijk met "hard water," dat ook wel bekend staat als kalkrijk water? Hard water bevat aanzienlijke hoeveelheden kalkaanslag, wat wordt veroorzaakt door positief geladen calcium- en magnesiumionen, evenals de sulfieten, chloriden en bicarbonaten van deze ionen. Als regenwater neerkomt op rotsen met kalk, reageert het met de kalk en vormt het kalkaanslag, ook wel calciumcarbonaat genoemd.

Kalkaanslag is die witte, onooglijke aanslag die zich ophoopt in water. Dit geeft water zijn hardheid en maakt het minder geschikt voor dagelijkse huishoudelijke taken, zoals vloeren dweilen of de auto wassen. Hard water is ook minder aangenaam om te drinken en om mee te koken. Bovendien leidt het tot problemen zoals verminderd schuimen van zeep, wat resulteert in minder effectieve reiniging tijdens het douchen of kleren wassen.

Echter, wanneer je een Aqua Service waterverzachter hebt, worden al deze problemen verleden tijd. Een waterverzachter verzacht het water door kalkaanslag en de calcium- en magnesiumionen te verwijderen. Wanneer er geen kalkaanslag meer in het water zit, is het water niet langer ongeschikt voor huishoudelijk gebruik.

Het is belangrijk op te merken dat er verschillende waterverzachters op de markt zijn, elk met hun eigen methoden om calcium- en magnesiumionen uit het water te verwijderen. Dit zal ook van invloed zijn op de prijzen van waterverzachters die we later zullen bespreken.

Verschillende soorten waterverzachters en de prijzen van waterverzachters

Als je de markt verkent, zul je een verscheidenheid aan waterverzachters tegenkomen, elk met verschillende prijskaartjes. Laten we eens kijken naar de diverse soorten waterverzachters en hun prijsklassen.

Op de markt zijn er doorgaans drie hoofdtypen waterverzachters beschikbaar: ionenwisselaars, zoutvrije waterverzachters en chemische waterontkalkers. Laten we elk van deze typen nader bekijken en hun prijsvariaties bespreken.

Ionenwisselaar waterverzachter

Waterverzachters op basis van ionenwisseling, ook wel bekend als mechanische of zoutgebaseerde waterverzachters, zijn de meest gebruikte waterverzachters in huishoudens. Ze worden vaak aangeduid als de 'klassieke' waterverzachters en waren de allereerste apparaten die de problemen van hard water aanpakten.

Ionenwisselaars Aqua Service

De werking van deze waterverzachters berust op het principe van 'ionenwisseling' om calcium- en magnesiumionen uit het water te verwijderen. Ze maken gebruik van onthardingszout om dit te bereiken. Ionenwisselaars of waterverzachters met ionenwisseling bestaan uit twee tanks: een watertank en een tank met een pekeloplossing. In de eerste tank wordt het harde water opgeslagen, terwijl in de tweede tank een zoutoplossing aanwezig is. Wanneer het harde water door de pekeltank stroomt, nemen de positieve ionen de plaats in van de calcium- en magnesiumionen, wat resulteert in zacht water. Bijvoorbeeld, als natriumchloride wordt gebruikt in de pekeloplossing, vervangen de natriumionen de magnesium- en calciumionen.

De prijzen van waterverzachters die werken op basis van ionenwisseling variëren doorgaans tussen 1.250 en 1.600 euro, op voorwaarde dat je een hoogwaardige waterverzachter van een gerenommeerd merk zoals Aqua Service aanschaft. Er zijn veel merken op de markt, maar er is er één die er duidelijk bovenuit steekt: Aqua Service. Zij bieden niet alleen de beste dienst na verkoop, maar zijn ook een familiebedrijf met meer dan 100 medewerkers in België.

Hoewel er goedkopere waterverzachters op de markt zijn met prijzen onder de 1.000 euro, zijn deze doorgaans niet zo efficiënt. Kies dus voor kwaliteit en betrouwbaarheid bij het investeren in een waterverzachter voor je huis.

Waterverzachter zonder zout (zoutvrije waterverzachter)

Deze waterverzachters staan ook bekend als fysieke waterverzachters en werken op een geheel andere wijze dan de waterverzachters op basis van ionenwisseling. Ze maken gebruik van geavanceerde nanotechnologie om calcium- en magnesiumionen uit het water te verwijderen.

Zoutvrije waterverzachters transformeren de moleculaire structuur van calcium- en magnesiumionen volledig, waardoor ze geen kalkaanslag kunnen vormen en het water niet langer hard maken. Zodra dit proces heeft plaatsgevonden, wordt het water weer zacht.

Er zijn drie soorten zoutvrije waterverzachters: magnetische, elektronische en elektrolytische waterverzachters. Magnetische en elektronische waterverzachters maken gebruik van respectievelijk magnetische en elektrische velden om de chemische samenstelling van de calcium- en magnesiumionen aan te passen. Een elektrolytische waterverzachter bevat een positieve kathode en een negatieve anode. Een elektrolytische stroom geleidt metaalionen in het harde water, waardoor het samenklonteren van de harde elementen die kalkaanslag vormen wordt gestopt.

Van deze drie soorten waterverzachters is de elektronische waterverzachter wellicht het meest bekend. Het is echter belangrijk op te merken dat de kwaliteit van zoutvrije waterverzachters doorgaans lager is dan die van ionenwisselaars.

Wat betreft de prijs, variëren elektronische en magnetische waterverzachters doorgaans tussen 1.000 en 2.000 euro, exclusief installatiekosten, die nog enkele honderden euro's kunnen bedragen. De prijs van een elektrolytische waterverzachter begint meestal bij 1.000 en kan oplopen tot 2.500 euro, afhankelijk van de grootte en het merk van de waterverzachter.

Chemische waterverzachters

Chemische waterverzachters, aan de andere kant, bestaan voornamelijk uit verschillende chemicaliën om water te verzachten. Ze zijn geschikt voor het behandelen van water voor wasgoed, maar niet voor consumptie of baden. Deze chemische waterverzachters kunnen worden onderverdeeld in twee typen: doserende en verpakte waterverzachters. Over het algemeen zijn deze typen waterverzachters niet ideaal voor het aanpakken van algemene hardwaterproblemen in een huishouden. In plaats daarvan is een ionenwisselaar of de klassieke vorm van waterverzachter op zoutbasis beter geschikt.

Types waterverzachters: voordelen en nadelen

Nu je bekend bent met de verschillende soorten waterverzachters en hun prijsklassen, is het belangrijk om de voordelen en nadelen te begrijpen, zodat je de juiste waterontkalker voor je huis kunt kiezen.

Ionenwisseling waterverzachters zijn verreweg de meest populaire keuze voor huishoudelijk gebruik vanwege hun uitstekende vermogen om hard water efficiënt te verzachten. Het zachte water dat ze produceren is van hoge kwaliteit en geschikt voor koken en andere toepassingen. Bovendien is zacht water, verkregen via een klassieke waterverzachter, zeer zuiver en veroorzaakt geen schade aan kleding of vaatwerk. Als je overweegt een klassieke waterverzachter aan te schaffen, is het raadzaam er een te kiezen met twee watertanks, zodat terwijl de ene tank regenereert, de andere beschikbaar blijft voor het leveren van zacht water.

Aan de andere kant zijn zoutvrije waterverzachters doorgaans compacter van formaat, maar ze hebben beperkingen. In tegenstelling tot ionenwisseling waterverzachters kunnen ze niet het gehele huishouden van zacht water voorzien en zijn ze voornamelijk geschikt voor het verzachten van water voor specifieke apparaten zoals vaatwassers en wasmachines. Hoewel de prijzen van zoutvrije waterverzachters doorgaans lager zijn dan die van klassieke waterverzachters, worden de laatstgenoemde veel vaker in huishoudens gebruikt.

Chemische waterverzachters, zoals eerder besproken, zijn over het algemeen niet geschikt voor huishoudelijk gebruik en zijn ook niet milieuvriendelijk.

Na een grondige evaluatie van de verschillende soorten waterverzachters, is het duidelijk dat de klassieke waterverzachter met onthardingszout het meest geschikt is voor huishoudelijk gebruik, en dus voor jouw huis. Deze waterverzachters zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook betaalbaar. Aqua Service biedt een ruime keuze aan ionenwisseling waterverzachters die aan jouw behoeften kunnen voldoen.

3 redenen waarom je een waterverzachter zou installeren

Indien je nog twijfelt over de noodzaak om een hoogwaardige waterverzachter in je huis te installeren om de problemen met hard water aan te pakken, is het de moeite waard om naar de volgende redenen te kijken.

Het voorkomen van ongemakken

Ten eerste, een waterverzachter is van groot belang om ongemakken te voorkomen. Hard water is niet bevorderlijk voor de hygiëne en drinkbaarheid. Bij gebruik van hard water tijdens het douchen of baden kunnen huidproblemen ontstaan, zoals infecties en een ruwe huid. Het installeren van een waterverzachter biedt de mogelijkheid om van zacht water te genieten en deze problemen te vermijden.

Verbeteren van de kwaliteit van je vaat, kleding en andere zaken

Daarnaast kan het gebruik van hard water de kwaliteit van je vaat, kleding en andere items aantasten. Het wassen van vloeren, servies en kleding met hard water kan leiden tot gele vlekken en een verminderde kwaliteit. Bovendien belemmert kalkaanslag in hard water de effectiviteit van zeep. Zacht water verbetert niet alleen de prestaties van je apparaten, maar verlengt ook hun levensduur. Overweeg daarom een waterverzachter van Aqua Service.

Voorkomen van verstoppingen in afvoerbuizen en waterleidingen

Tot slot kan het gebruik van hard water leiden tot verstoppingen in afvoerbuizen en waterleidingen. Kalkaanslag in hard water staat erom bekend dat het leidingen en afvoerbuizen in huis kan verstoppen, wat resulteert in beperkte watertoevoer naar je kranen en douche. Bovendien kunnen leidingen door kalkaanslag en andere harde elementen gaan roesten en corroderen, wat frequente reparaties vereist. Het installeren van een Aqua Service waterverzachter biedt een eenvoudige oplossing voor deze problemen.

Hoogwaardige waterverzachters zijn tegenwoordig tegen betaalbare prijzen verkrijgbaar, zoals die van Aqua Service Systems, een vooraanstaande fabrikant van ontharders in België. Overweeg daarom om er een in huis te halen voor een comfortabeler en efficiënter gebruik van water.

4 overwegingen voordat je een waterverzachter van een goed merk koopt

Voordat je overweegt een waterverzachter aan te schaffen, zijn er enkele cruciale overwegingen die je moet maken.

Het waterverbruik van je huishouden

Allereerst is het belangrijk om het dagelijkse waterverbruik van alle leden in je huishouden te kennen. Dit kan je handmatig berekenen of met behulp van een watercalculator. Voor handmatige berekening dien je te weten hoeveel liter water er aan het begin en aan het einde van de dag in de watertank zit. Zodra je het gemiddelde waterverbruik van je huishouden hebt berekend, kan je een waterverzachter of waterontkalker aanschaffen die aan deze behoefte voldoet.

De waterhardheid bij je thuis, in jouw gemeente

Een andere belangrijke factor is de waterhardheid in jouw gemeente. Je moet de waterhardheid in jouw regio kennen om de juiste waterverzachter te kunnen selecteren. Dit kan je meten met behulp van een hardheidstest, die bestaat uit strookjes of vloeistof die van kleur veranderen wanneer ze in contact komen met hard water. Een Aqua Service verkoper kan gratis bij je langskomen om een waterhardheidstest uit te voeren, zodat je de waterverzachter kunt kiezen die het beste bij jouw situatie past.

Het budget voor je waterontharder

Bovendien is het essentieel om je aan je budget te houden, zodat je niet meer uitgeeft dan je hebt gereserveerd voor een waterverzachter. Als je budget beperkt is, kan je overwegen om een tweedehands waterverzachter aan te schaffen, hoewel er een risico bestaat dat deze na enkele maanden niet meer optimaal functioneert. Het is wellicht verstandiger om een nieuwe, hoogwaardige waterverzachter aan te schaffen. Een alternatieve optie is om te kijken naar beursmodellen of showroommodellen van Aqua Service waterverzachters. Neem hiervoor contact op via het gratis telefoonnummer 0800 8 2222 om meer informatie te verkrijgen over onze demonstratiemodellen.

Verzamel voldoende informatie over de fabrikant

Wanneer je besluit om een waterverzachter voor je huis of bedrijf aan te schaffen, is het van belang om voldoende informatie te verzamelen over de fabrikant van de waterverzachter. Aqua Service behoort tot de beste fabrikanten van waterverzachters in België. Onze waterverzachters staan bekend om hun duurzaamheid, uitstekende prestaties en hoogwaardige kwaliteit. Daarbovenop zijn Aqua Service waterverzachters ook nog eens zeer betaalbaar.

Nu je voldoende informatie hebt over waterverzachters, hun prijzen, voordelen en verschillende types, ben je klaar om er een aan te schaffen. Het is belangrijk om te voorkomen dat je de fout maakt een waterverzachter online te kopen, alleen om later te ontdekken dat deze moeilijk te installeren is of beperkte garanties biedt. We raden ten zeerste af om een waterverzachter online te bestellen.

De juiste aanpak om een waterverzachter aan te schaffen is om advies in te winnen bij een Aqua Service medwerker. Zij kunnen je uitgebreid uitleggen hoe een waterverzachter werkt, welke waterbehandeling het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie, en je voorzien van het meest voordelige aanbod voor een waterverzachter. Neem contact op met Aqua Service waterverzachters voor meer informatie en prijzen, zodat je de beste beslissing kunt nemen voor de waterkwaliteit in jouw woning.

Ontvang gratis offerte

Benieuwd naar onze scherpe prijzen? Geen tussenpersoon = fabrieksprijzen!
Van productie tot installatie: we doen het allemaal zelf.

Vink het bovenstaande vakje aan om door te gaan.

Je gegevens worden steeds vertrouwelijk behandeld. Lees meer in ons privacybeleid.