Meestal gebruiken waterontharders ionenuitwisseling of omgekeerde osmose als werkingsprincipes. Er zijn ook enkele modellen die elektromagnetisme benutten, maar de effectiviteit daarvan wordt betwist door veel wetenschappers. Maar laten we nu snel uitleggen hoe deze drie systemen eigenlijk werken.

Ionenuitwisseling

Bij ionenuitwisseling in waterontharders passeert leidingwater door een behuizing gevuld met harskorrels. Deze korrels verwijderen calcium- en magnesiumdeeltjes uit het water en vervangen ze door natriumionen. Periodiek moet het systeem geregenereerd worden met regeneratiezout om de optimale werking te behouden. Moderne apparaten voeren deze zoutspoeling automatisch uit, waarbij tijd en hoeveelheid vooraf worden ingesteld. Ionenuitwisseling wordt beschouwd als de meest effectieve methode, die consistente resultaten oplevert in diverse situaties. Daarom vertrouwt Aqua Service uitsluitend op dit type waterontharders, soms gecombineerd met onderdelen van omgekeerde osmose.

Omgekeerde osmose

Omgekeerde osmose

Bij omgekeerde osmose wordt water met behulp van een pomp door een membraan in tegenovergestelde richting gestuwd. Wanneer druk op het membraan wordt uitgeoefend, fungeert het als een soort filter, vergelijkbaar met vloeistof die door een zeef met microscopisch kleine openingen wordt geperst. Hierdoor worden de kalkdeeltjes opgevangen en verwijderd. Hoewel het osmoseproces effectief is, is het over het algemeen niet aanbevolen voor huishoudelijk gebruik, aangezien dergelijke systemen beter geschikt zijn voor industriële toepassingen.

Elektromagnetisme

Met behulp van een elektromagnetisch veld wordt voorkomen dat kalk zich ophoopt in leidingen en apparaten. Hierdoor blijven de minerale deeltjes in het water, wat resulteert in het behoud van de waterhardheid. Dit betekent echter dat veel voordelen van traditionele waterontharders komen te vervallen. De effectiviteit van dit apparaat wordt sterk in twijfel getrokken, en het is zelfs niet zeker of het elektromagnetische veld daadwerkelijk enig effect heeft.

Aqua Service waterontharders

Ontvang nu een gratis offerte voor onze hoogwaardige waterverzachters met ionenuitwisseling bij Aqua Service en ontdek hoe betaalbaar het is om van zacht, kwalitatief water te genieten. Vul hieronder het formulier in om direct jouw prijs aan te vragen!

Ontvang gratis offerte

Benieuwd naar onze scherpe prijzen? Geen tussenpersoon = fabrieksprijzen!
Van productie tot installatie: we doen het allemaal zelf.

Vink het bovenstaande vakje aan om door te gaan.

Je gegevens worden steeds vertrouwelijk behandeld. Lees meer in ons privacybeleid.