Hoe een waterverzachter installeren?

Een waterverzachter installeren kan je op zich wel zelf doen, maar er komt toch enige handigheid bij kijken. Je hebt dan ook beter al ervaring met leidingwerk en soortgelijke klusjes voordat je aan deze taak begint.

Ben je niet zo handig? Dan is het slim om de hulp van onze installateurs in te schakelen. Zij monteren het apparaat gewoon tijdens de levering, zodat je er zeker van kan zijn dat alles direct correct is geïnstalleerd. Wil je het klusje toch liever zelf klaren? Ook geen probleem. Aqua Service heeft een achtstappenplan ontwikkeld voor een snelle installatie.

Waterverzachter installeren: ons stappenplan

Stap 1: Kies de beste plaats

Veelvoorkomende locaties om de ontkalker te installeren, zijn onder andere de berging, de garage en de badkamer of gewoon in een ongebruikte kast. Bij het maken van je keuze is het belangrijk om rekening te houden met de volgende elementen:

  • Is er een stroomvoorziening beschikbaar?
  • Is de vloer waterpas?
  • Is er een afvoer in de buurt?
  • Kan het water in de ruimte niet bevriezen?
  • Zijn alle warmtebronnen op een veilige afstand?

Stap 2: Schakel stroom en water uit

In andere gevallen loop je het risico op kortsluiting, wat kan resulteren in het uitvallen van de elektriciteit. In het ergste geval kan de waterontharder zelfs permanent beschadigd raken, wat zeker niet de bedoeling is.

Stap 3: Verbind de waterleidingen

Voeg nieuwe leidingen toe aan het bestaande waterleidingsysteem en verbind het apparaat met het waternetwerk via deze leidingen.

Stap 4: Installeer een omleiding

Een omleiding maakt het mogelijk dat de watertoevoer in twee richtingen kan stromen: door de waterontharder en om de waterontharder heen. Plaats aan het uiteinde van beide leidingen twee kleinere slangen om een soepele doorstroming van het water te garanderen.

Waterverzachter installeren

Stap 5: Verbind fittingen

Bevestig de leidingen aan de fittingen, en schakel vervolgens de stroomvoorziening en watertoevoer weer in.

Stap 6: Installeer de zouttank

Verwijder het deksel van de tank en steek de waterleiding door het zijgat. Sluit vervolgens het zoutvat aan op de harscontainer en verbind alles met de waterontharder. Zorg ervoor dat alle verbindingen goed zijn vastgemaakt om lekkage te voorkomen, aangezien dit aanzienlijke schade kan veroorzaken.

Stap 7: Schakel de omleiding uit

Zorg ervoor dat al het water door de waterontharder stroomt.

Stap 8: Werk de installatie af

Vul de zouttank met regeneratiezout. Laat het systeem enkele minuten draaien om eventuele ongewenste mineralen uit het systeem te spoelen. Stel tot slot de timer in die bepaalt wanneer de hars geregenereerd wordt.

Tot slot

Als je niet over voldoende kennis en expertise beschikt, vergt het installeren van een waterverzachter vakmanschap. In zo'n geval is het verstandig om de plaatsing over te laten aan ervaren professionals. Aqua Service beschikt over een team van 16 gespecialiseerde technici die zich uitsluitend bezighouden met het installeren van waterverzachters. Met een gemiddelde van drie waterverzachters per dag per technicus, ben je verzekerd van een vakkundige en efficiënte installatie.

Ontvang gratis offerte

Benieuwd naar onze scherpe prijzen? Geen tussenpersoon = fabrieksprijzen!
Van productie tot installatie: we doen het allemaal zelf.

Vink het bovenstaande vakje aan om door te gaan.

Je gegevens worden steeds vertrouwelijk behandeld. Lees meer in ons privacybeleid.